Polyplasticum – Polymer Science Park

12sep

Ceintuurbaan 15

Plastic, een kunstmatig polymeer (moleculen die in grote getale aan elkaar verbonden zijn), wordt sinds het midden van de 19e eeuw in ontelbare soorten en masse in Nederland en de rest van de wereld gefabriceerd en is nu deel van ons industrieel erfgoed. Het is, samen met de microchip, de belangrijkste uitvinding van de 20e eeuw en is niet meer weg te denken uit onze maatschappij.
Het Polyplasticum werd in 1988 in Steenwijk opgericht als een kennis- en informatiecentrum voor kunststof met een tentoonstelling die in de loop der jaren steeds is uitgebreid en nu is opgesteld in het Polymer Science Park in Zwolle. Er zijn voorwerpen te zien van voornamelijk ouder kunststof zoals celluloid en bakeliet vanaf 1855, met producten voor de industrie, het dagelijks leven en de kunst. Omdat plastic vaak beschouwd wordt als een lelijk en banaal wegwerpartikel wordt de nadruk gelegd op de artistieke ontwerpen van dit massaproduct. Een bezoek aan het Polyplasticum zal bij velen herinneringen aan een niet zo ver verleden terugbrengen.

''''